Alueohjelma 4.8.

 • 2.8.–7.8.
  Keravan kartanon piha ja kuisti
  Arkeologinen aarre -näyttely

  Arkeologinen aarre -näyttelyssä on esillä Pekka Halosen akatemian opiskelijoiden ruukku-veistoksia Kivisillan punasavesta.

  Näyttelyn teemana on menneisyys ja maaperän salaisuudet, joihin kuuluvat savi ja siitä muinoin valmistetut esineet.

  Polton jälkeen keramiikka on ikuista, joten ruukunpalaset kertovat menneistä kulttuureista ja tavoista. Opiskelijoiden lähisavesta valmistamat ruukut on poltettu 1000 asteessa ekologisena kertapolttona. Niitä kuvittava reliefikoristelu esittää kuvia Kivisillan alueen muinaishistoriasta.

 • 2.8.–7.8.
  ti–la 12.00–19.00
  su 11.00–16.00
  Yhteisöllinen luontomandala -meditaatioharjoitus 

  Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, Pekka Halosen akatemian ohjeiden mukaisessa meditaatioharjoituksessa kootaan maahan mandala, joka kuvaa maailmakaikkeuden järjestystä. Mandala on usein symmetrinen, mutta voidaan toteuttaa myös orgaanisena kuviona.

  Harjoituksessa on tarkoitus keskittyä hetkeen luonnonmateriaaleja kerätessä sekä miettiä materiaalien luonnetta, kokoa ja sävyjä. Mandalaan tulee valita vain sellaisia materiaaleja, joita on lupa kerätä. Esimerkiksi kiviä, käpyjä, kasveja ja heiniä. Kerää vain kasveja, joiden tiedät olevan ei-rauhoitettuja. Älä revi sammalta tai puiden oksia. 
   
  Harjoituksen jälkeen luonnonmateriaalit palautuvat itsekseen luontoon tai haravoidaan pois.

 • 11.00–16.00
  Riihi
  Partiolaisten pakopeli

  Sammon takojien pakopelissä ratkotaan tietoja ja taitoja vaativia tehtäviä, kunnes viimeinenkin lukko avautuu. Vuoroaan odotteleville on teltan edessä luvassa pientä partiopuuhailua.

  Lapsille suunnatun pelin kesto noin 10–15 min.

  Sammon takojat

 • 11.00–16.00
  Kartanon piha 
  Yhteisöllinen savimaalauspaja 

  Tule kokeilemaan luonnonmukaista savimaalia Keravan kuvataidekoulun yhteisöllisessä savimaalauspajassa!

  Savimaali koostuu vain puhtaista maa-aineksista, savijauheista, maa- ja mineraalipigmenteistä. Keravan kuvataidekoulun opettajat ohjaavat yhteisöllistä maalausta. Maalaaminen ei vaadi suojavarusteita. Hajuton maali sopii maalattavaksi lasten kanssa, eikä se aiheuta vaaraa lemmikkieläimille. Maalausvälineet ja maalitahrat on helppo puhdistaa, sillä maali on vesiliukoista.

  Kuva: Keravan kuvataidekoulu

 • 11.00–16.00
  Jalotuksen piha 
  Kierrätystapahtuma 

  Toisen roska on toisen aarre. Festivaalin sunnuntaipäivässä järjestetään kaikille avoin kierrätystapahtuma, johon on mahdollista tulla myymään omaa tarpeettomaksi jäänyttä kirppistavaraa ja tekemään löytöjä. 

  Osana kierrätystapahtumaa on kuratoitu myyntialue kunkin sunnuntain teeman mukaisille myyntituotteille. 4.8. sunnuntain teema on Romu ja remontti. Kierrätystapahtuman kuratoi Kenkäkingi. 

  Tapahtumassa on yhteensä 30kpl pöytämyyntipaikkoja ja 30kpl autopaikkoja peräkonttimyyntiä varten. Paikoilla voi tulla myymään omaa tarpeettomaksi jäänyttä kirppistavaraa. 

  Oletko kiinnostunut myyntipaikasta? Lue lisää täältä

 • 12.00–13.00
  Lähtö navetan edestä
  Tutustu kestävän elämän liike Jalotukseen

  Missä on Jalopelto tai lainaamo? Kuka on Mustikka? Mitä tarkoittaa Elämänjalotus?

  Tervetuloa tutustumaan kestävän elämän siirtymäliike Jalotukseen! Jalotus auttaa ihmisiä siirtymään kestävään elämäntapaan. Kuulet kestävästä elämäntavasta eri näkökulmista; luontoyhteydestä liikkumistapoihin ja kiertotaloudesta lähiruokaan. Noin tunnin mittaisen kävelykierroksen aikana kuljemme Keravan kartanon ja sen navetan pihapiirissä.

  Kierrokselle mahtuu mukaan max. 20 hlö.

  Kuva: Dora Hietavirta

 • Onkiretki lapsille Kivisillan rantaan

  Lähdemme yhteiselle onkiretkelle Keravanjoelle. Retken järjestää Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesisuojeluyhdistys ry.

  Osallistuakseen ongintaretkelle lapsen täytyy olla vähintään kouluikäinen. Lapsen huoltaja on vastuussa lapsesta onginnan aikana.

  Ilmoittautuminen ja yhteislähtö Ympäristöteltalta.

  Onkiretket:
  12.00–12.30
  13.00–13.30
  15.00–15.30

  Kuva: Keravan kaupunki

 • 14.00–15.30
  Navetan piha
  Pihamaan ravinteet kiertoon – ravinnekierrätys ja kompostointi

  Pihamaan orgaaninen aines muuntuu ravinteikkaaksi mullaksi kompostoimalla. Opi uutta kompostoinnista! Työpajassa tutustumme Jalotuksen laajaan kompostointikokonaisuuteen.

  Yhteisöviljelmän puutarhajätekompostit tuottavat viljelmälle ravinteikasta multaa. Käymme läpi useita erilaisia teollisesti valmistettuja lämpökompostoreita. Eläintoiminnan jäte käsitellään pienimuotoisessa lantalassa. Alueella on myös useita erilaisia kompostoivia huusseja. Tutustumme myös sisätiloihin sopiviin bokashiin ja matokompostiin.

  Työpajaan mahtuu mukaan max. 20 hlö.

Huomioithan, että alueella on eläimiä koko URF:n ajan!

Yhteistyökumppanillamme Jalotuksella on Keravan kartanon ympäristössä lampaita, kanoja ja pupuja. Liikuthan rauhallisesti eläinten lähellä ja vältät voimakasta äänenkäyttöä. Eläimiä saa katsoa, mutta aitauksiin ei saa mennä. Eläimille saa syöttää ainoastaan voikukanlehtiä ilman juuria, ei ihmisen eväitä. Huomioithan, että lampaiden peltoa rajaa sähköaita.

Cityfarmarit hoitavat Jalotuksen eläimiä, yhteisöviljelmää, Jalopeltoa sekä mehiläispesiä. Toimintaa saa seurata, kun annat työrauhan etkä koske kasveihin tai eläimiin ilman lupaa. Jalotuksen toimintaan voi tutustua päivittäisillä esittelykierroksilla.