Alueohjelma 1.8.

 • 12.00–16.00
  Riihi
  Ekologinen pyykinpesu -työpaja ja roskakävely -demot

  Anarkistimarttojen työpajassa teemme ja opimme käyttämään ekologisia pesuaineita. Kodin puhdistuksessa voi käyttää esim. soodaa, etikkaa ja sitruunaa. Kaupasta ostettavilla aineilla on isoja eroja, maksatko pakkauksesta tai vedestä vai käytätkö tiivisteitä ja täyttöpakkauksia.

  Anarkistimarttojen roskakävelydemoissa on hyötyliikuntaa sanan parhaimmassa merkityksessä. Roskapihtien käyttö on helppoa ja pihtejä saa yleensä lainaan kirjastoista. Tällä pisteellä pääset kokeilemaan pihtien käyttöä erilaisten roskien poimimisessa.

 • 12.00–19.00
  Kiertokapulan teltta 
  Testaa lajittelutaitosi lajittelupelissä!

  Testaa lajittelutaitosi Kiertokapulan teltalla! Saat eteesi kasan erilaisia roskia ja sinun tulisi löytää niille oikea lajittelutapa.

  Ympäristökouluttajamme antavat tarvittaessa vinkkejä ja lopulta tarkistavat kuinka monta sait oikein. Kuulostaa helpolta, mutta saatat yllättyä!

 • 14.00–18.00
  Jalotuksen piha
  Saviharkkotyöpaja

  Tutustumme saviharkon valmistukseen, jonka raaka-aineet, kuten savi ja järviruoko, voivat löytyä omalta tontilta ilmaiseksi.

  Saviharkko on kiertotalousvirtoja hyödyntävä myrkytön rakennusmateriaali, joka toimii orgaanisen kuidun hiilipankkina ja tasaa ilmankosteutta.

  Kokeilemme erilaisia reseptejä, valmistustekniikoita ja muottityyppejä sekä kehitämme harkkojen ominaisuuksia. Ota mukaasi vaatteet, jotka saavat sotkeentua saveen ja jotka sopivan ulkotilassa työskentelyyn. Kannattaa varata mukaan vedenkestävät työhanskat.

  Työpajat ovat osa Ympäristöministeriön osarahoittamaa Kevytsavi 2.0 -hanketta, jota johtaa arkkitehti Johanna Hyrkäs.

  Työpajaan mahtuu mukaan max. 20 hlö.

 • 15.00–16.00
  Lähtö navetan edestä
  Tutustu kestävän elämän liike Jalotukseen

  Missä on Jalopelto tai lainaamo? Kuka on Mustikka? Mitä tarkoittaa Elämänjalotus?

  Tervetuloa tutustumaan kestävän elämän siirtymäliike Jalotukseen! Jalotus auttaa ihmisiä siirtymään kestävään elämäntapaan. Kuulet kestävästä elämäntavasta eri näkökulmista; luontoyhteydestä liikkumistapoihin ja kiertotaloudesta lähiruokaan. Noin tunnin mittaisen kävelykierroksen aikana kuljemme Keravan kartanon ja sen navetan pihapiirissä.

  Kierrokselle mahtuu mukaan max. 20 hlö.

  Kuva: Dora Hietavirta

Huomioithan, että alueella on eläimiä koko URF:n ajan!

Yhteistyökumppanillamme Jalotuksella on Keravan kartanon ympäristössä lampaita, kanoja ja pupuja. Liikuthan rauhallisesti eläinten lähellä ja vältät voimakasta äänenkäyttöä. Eläimiä saa katsoa, mutta aitauksiin ei saa mennä. Eläimille saa syöttää ainoastaan voikukanlehtiä ilman juuria, ei ihmisen eväitä. Huomioithan, että lampaiden peltoa rajaa sähköaita.

Cityfarmarit hoitavat Jalotuksen eläimiä, yhteisöviljelmää, Jalopeltoa sekä mehiläispesiä. Toimintaa saa seurata, kun annat työrauhan etkä koske kasveihin tai eläimiin ilman lupaa. Jalotuksen toimintaan voi tutustua päivittäisillä esittelykierroksilla.