Kahdeksanmetrinen Heimo-teos nousi Keravan Kivisillan asuinalueelle

Keravan kaupunki ja Kivisillan uusi asuinalue saivat tällä viikolla merkittävän julkisen taideteoksen, kun kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon Heimo-teos asennettiin Kivisillassa sijaitsevaan Pilskeen hulevesialtaaseen.

Teräksestä, kuparista, pronssista ja alumiinista valmistetun kahdeksanmetrisen teoksen aiheet kumpuavat ympäröivästä luonnosta.

”Keravan kartanon ympäristö ja Jokilaakson kasvisto, eläimistö ja maisema ovat taideteoksen pääosassa. Teoksessa kuvatut lajit löytyvät asuinalueen ja erityisesti Keravanjoen luonnosta”, Rannikko kertoo.

Vedestä nousevat kaislat kaareutuvat järvikortteen ympärille muodostaen teoksen symmetrisen rakenteen. Veden alta kiemurteleva peltokierron kärhi kiertyy teosta pitkin sen yläosiin saakka. Pajusirkku, ruokokerttunen ja punavarpunen istuvat kaisloissa ja kortteen ulokkeissa. Kasvit kohoavat alueen rakennusten korkeudelle, pienenpienet viherlevät ovat jalkapallon mittakaavassa ja pikkulinnut suurempia kuin joutsenet.

Heimo esitellään Uuden ajan rakentamisen festivaalin avajaisissa heinäkuun lopussa

Heimo-teos on valmistettu useassa paikassa ympäri Uuttamaata. Linnut valettiin pronssiin Lapinlahdella ja muita metalliosia valmistui Vihdissä. Aikataulut olivat välillä vaarassa, kun valuihin suunniteltu pronssivalimo paloi alkuvuodesta. Korvaava valimo löytyi onneksi pian ja työt jatkuivat. Pystytys sujui suunnitelmien mukaisesti tällä viikolla ja yleisö pääsee nyt ihailemaan teosta Kivisillassa. Teoksen iltavalaistus viimeistellään loppukesästä iltojen hämärtyessä.

”On hienoa nähdä pitkään tehdyn ja ison tekijäjoukon työn tulos paikoillaan. Heimo istuu vesialtaaseen ja ympäristön mittakaavan todella hyvin. Vaikka teos onkin suunniteltu juuri Pilskeen altaaseen, sen sopivuus paljastuu lopulta vasta kun se on paikoillaan. Teos sulautuu hyvin ympäristöönsä, sen kasviosat osat käyvät vuoropuhelua vesialtaan istutusten kanssa. Teoksen linnuillakin on seuraa altaassa uivista sorsaperheistä ja telkistä. Olen todella tyytyväinen ja kiitän kaikkia teoksen valmistamiseen osallistuneita”, Rannikko sanoo.

Keravan kaupunki sai teoksen toteutusta varten Taiteen edistämiskeskuksen erityisavustuksen. Teos liitetään Taide- ja museokeskus Sinkan kokoelmaan ja se esitellään Uuden ajan rakentamisen festivaalin avajaisissa 26.7.2024.

Heimo-teosta pääsee ihailemaan jo Kivisillassa. Teos esitellään Uuden ajan rakentamisen festivaalin avajaisissa 26.7.2024. Kuva Justus Hirvi

Monialainen valtionpalkittu taiteilija

Vesa-Pekka Rannikko on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hänen julkisia teoksiaan voi nähdä Kivisillan lisäksi muun muassa Helsingin Torpparinmäen Näsinpuistossa ja Vantaan Leinelän liikenneympyrässä. Rannikko on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1994 ja Kuvataideakatemiasta 1997. Hän edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2011. Kuvataiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2015. 

Keravan kaupunki järjestää Kivisillan alueella 26.7.–7.8.2024 Uuden ajan rakentamisen festivaalin, URFin. Kestävään rakentamiseen ja asumiseen keskittyvä tapahtuma on Kerava 100 -juhlavuoden päätapahtuma.

Lisätietoja:
Kuvataiteilija
Vesa-Pekka Rannikko
info@vesapekkarannikko.com
040 507 3190

5.7. asti:
Kokoelmaintendentti
Marja Niemi
marja.niemi@kerava.fi
040 318 2003

15.7. alkaen:
Museopalvelujohtaja
Arja Elovirta
arja.elovirta@kerava.fi
040 318 3434