Alueohjelma 3.8.

 • 2.8.-7.8.
  Keravan kartanon piha ja kuisti
  Arkeologinen aarre -näyttely

  Arkeologinen aarre -näyttelyssä on esillä Pekka Halosen akatemian opiskelijoiden ruukku-veistoksia Kivisillan punasavesta.

  Näyttelyn teemana on menneisyys ja maaperän salaisuudet, joihin kuuluvat savi ja siitä muinoin valmistetut esineet. Polton jälkeen keramiikka on ikuista, joten ruukunpalaset kertovat menneistä kulttuureista ja tavoista.

  Opiskelijoiden lähisavesta valmistamat ruukut on poltettu 1000 asteessa ekologisena kertapolttona. Niitä kuvittava reliefikoristelu esittää kuvia Kivisillan alueen muinaishistoriasta.

 • 2.8.–7.8.
  ti–la 12.00–19.00
  su 11.00–16.00
  Yhteisöllinen luontomandala -meditaatioharjoitus 

  Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, Pekka Halosen akatemian ohjeiden mukaisessa meditaatioharjoituksessa kootaan maahan mandala, joka kuvaa maailmakaikkeuden järjestystä. Mandala on usein symmetrinen, mutta voidaan toteuttaa myös orgaanisena kuviona.

  Harjoituksessa on tarkoitus keskittyä hetkeen luonnonmateriaaleja kerätessä sekä miettiä materiaalien luonnetta, kokoa ja sävyjä. Mandalaan tulee valita vain sellaisia materiaaleja, joita on lupa kerätä. Esimerkiksi kiviä, käpyjä, kasveja ja heiniä. Kerää vain kasveja, joiden tiedät olevan ei-rauhoitettuja. Älä revi sammalta tai puiden oksia. 
   
  Harjoituksen jälkeen luonnonmateriaalit palautuvat itsekseen luontoon tai haravoidaan pois.

 • 12.00–16.00
  Kartanon nurmialue
  Keppari- ja temppurata

  Liikuntakeskus PompIT liikuttaa lapsia ja lapsenmielisiä keppari- sekä temppuradalla.

 • 17.00–17.45
  Kartanon nurmialue
  Kesäinen puistojumppa kaiken ikäisille

  Keravan voimistelijat ry:n kesäinen puistojumppa tarjoaa mieltä virkistävän liikuntatuokion kaikille iästä riippumatta. Puolen tunnin aikana saamme kehoon vetreyttä ja nostamme sykettä oman mieltymyksen mukaisesti.

 • 12.00–19.00
  Navetan piha
  Pyörän katsastuspaja

  Tervetuloa ilmaiseen Pyörän katsastuspajaan tarkistuttamaan pyöräsi huollon tarpeet ja kuulemaan vinkkejä pyörän säädöistä.

  Pyöränkatsastuspaja toimii jonotusperiaatteella, tule milloin tahansa katsastuspajan tapahtuma-ajan puitteissa!

 • 12.30–14.00
  Jalopelto
  Kaupunkiviljelyä Jalopellolla

  Teemme satokauden ajankohtaisia töitä Jalotuksen kumppanuusviljelmällä Jalopellolla. Valmistelemme kohopenkkejä istutusta varten ja istutamme niihin yhdessä salaattia.

  Jalopelto on keväällä 2024 perustettu kumppanuusviljelmä, jossa Jalotuksen palkkaama luomupuutarhuri kasvattaa vihanneksia Keravan kartanon viereisillä pelloilla Jalopellon jäsenille.

  Puolen hehtaarin pellolla viljellään muun muassa perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja yrttejä. Jalopelto edistää kestävää ruokakulttuuria ja hyvinvointia.

  Työpajaan mahtuu mukaan max. 20 hlö.

 • Satulaan-pyöräretki

  Lähdemme lyhyelle Satulaan -pyöräretkelle Keravan kartanon maisemiin.

  Retkiä vetävät paikalliset eläkeläisjärjestöjen yhdessä Pyöräliiton kanssa. Pyöräretket ajetaan Keravan kartanon vehreässä ympäristössä.

  Lähdöt Kivisillan viereltä:
  13.00
  14.00
  15.00

 • 15.00–16.00
  Lähtö navetan edestä
  Tutustu kestävän elämän liike Jalotukseen

  Missä on Jalopelto tai lainaamo? Kuka on Mustikka? Mitä tarkoittaa Elämänjalotus?

  Tervetuloa tutustumaan kestävän elämän siirtymäliike Jalotukseen! Jalotus auttaa ihmisiä siirtymään kestävään elämäntapaan. Kuulet kestävästä elämäntavasta eri näkökulmista; luontoyhteydestä liikkumistapoihin ja kiertotaloudesta lähiruokaan. Noin tunnin mittaisen kävelykierroksen aikana kuljemme Keravan kartanon ja sen navetan pihapiirissä.

  Kierrokselle mahtuu mukaan max. 20 hlö.

  Kuva: Dora Hietavirta

 • 16.00
  URF pyöräilylenkki

  Keski-Uudenmaan polkijat kutsuu kaikki yhteiselle pyörälenkille URF:in pyöräilyteemaisen ohjelman päätteeksi.

  Keravan kivisillan alueelta suuntaamme kohti Järvenpään Kallio-Kuninkalaa, josta laskettelemme Tuusulan rantatietä kohti Krapia ja sieltä edelleen kohti Keravaa kulkien kaupungin keskustan halki takaisin URF-alueelle.

  Matka on noin 15 kilometriä. Osa reitistä on hiekkatietä ja reitiksi on valittu kohtalaisen helppo lenkki. KEPOn aktiivit toimivat yhteislenkin vetäjinä, mutta jokainen osallistuu omilla vakuutuksillaan!

  Starttaamme URFin tapahtuma-alueen sisäänkäynnin luota klo 16.00.

 • 17.00–18.30
  Opastettu kävelykierros: Kartanon alueen historia

  Harmaasta muijasta Finlandiaan – noin tunnin kestoinen ja kilometrin pituinen esteetön kävelykierros kartanon vanhoilla mailla. Kuulemme huikeita tarinoita ja yllättäviä tietoja Keravan kartanon alueen kiinnostavien paikannimien taustalta.

  Oppaana toimii Kerava-seuran varapuheenjohtaja, FT Maija Länsimäki. Matkan pituus on noin kilometri.

  Lähtö Keravan kartanon edestä klo 17.00.

Huomioithan, että alueella on eläimiä koko URF:n ajan!

Yhteistyökumppanillamme Jalotuksella on Keravan kartanon ympäristössä lampaita, kanoja ja pupuja. Liikuthan rauhallisesti eläinten lähellä ja vältät voimakasta äänenkäyttöä. Eläimiä saa katsoa, mutta aitauksiin ei saa mennä. Eläimille saa syöttää ainoastaan voikukanlehtiä ilman juuria, ei ihmisen eväitä. Huomioithan, että lampaiden peltoa rajaa sähköaita.

Cityfarmarit hoitavat Jalotuksen eläimiä, yhteisöviljelmää, Jalopeltoa sekä mehiläispesiä. Toimintaa saa seurata, kun annat työrauhan etkä koske kasveihin tai eläimiin ilman lupaa. Jalotuksen toimintaan voi tutustua päivittäisillä esittelykierroksilla.