Alueohjelma 30.7.

 • Tiedekävely Hiilimetsäselle – Missä hiili piilee? 

  CoCarbon -monialaisen hiilensidontakyvyn tutkimushankeen tiedekävely Suomen ensimmäiselle Hiilimetsäselle eli kaupunkiympäristöön kehitetylle hiiltä erityisen hyvin sitovalle mikrometsälle. Kävelyn pituus on alle kilometri.

  Hiilensidontaa tapahtuu ympärilläsi myös kaupungissa, mutta mitä hiilensidonta oikeastaan tarkoittaa?

  Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen Hiilimetsänen, kaupunkiympäristöön luotu mikrometsä. Tiheästi erilajisia, nopeakasvuisia ja hiilensidontakykyisiä puita ja pensaita sisältävä metsä edistää hiilensidontaa.

  Tiedekävelyllä tutustutaan mikrometsän ideaan, sen soveltamiseen Suomessa ja hiilensidonnan periaatteisiin. Hiilensidontaa voi edistää myös kotipuutarhassa lisäämällä biodiversiteettiä ja näin vähentämällä puutarhatöitä.

  Ennen tiedekävelyä Niittylavalla kuulemme CoCarbon -monialaisen hiilensidontakyvyn tutkimushankeen puheenvuoron. Katso tiedepuheenvuoron tiedot päivän Niittylava-ohjelman alta.

  Lähdöt Niittylavalta
  13.25–14.10
  15.00–15.45

  Kävelykierrokset päättyvät Hiilimetsäselle, josta voi vapaasti jatkaa festivaalipäivää.

 • 14.00–15.30
  Navetan piha
  Pihamaan ravinteet kiertoon – ravinnekierrätys ja kompostointi

  Pihamaan orgaaninen aines muuntuu ravinteikkaaksi mullaksi kompostoimalla. Opimme uutta kompostoinnista. Työpajassa tutustumme Jalotuksen laajaan kompostointikokonaisuuteen.

  Yhteisöviljelmän puutarhajätekompostit tuottavat viljelmälle ravinteikasta multaa. Käymme läpi useita erilaisia teollisesti valmistettuja lämpökompostoreita. Eläintoiminnan jäte käsitellään pienimuotoisessa lantalassa. Alueella on myös useita erilaisia kompostoivia huusseja. Tutustumme myös sisätiloihin sopiviin bokashiin ja matokompostiin.

  Työpajaan mahtuu mukaan max. 20 hlö.

 • 16.00–17.00
  Lähtö Jalotuksen navetan edestä
  Tutustu kestävän elämän liike Jalotukseen

  Missä on Jalopelto tai lainaamo? Kuka on Mustikka? Mitä tarkoittaa Elämänjalotus?

  Tervetuloa tutustumaan kestävän elämän siirtymäliike Jalotukseen! Jalotus auttaa ihmisiä siirtymään kestävään elämäntapaan. Kuulet kestävästä elämäntavasta eri näkökulmista; luontoyhteydestä liikkumistapoihin ja kiertotaloudesta lähiruokaan. Noin tunnin mittaisen kävelykierroksen aikana kuljemme Keravan kartanon ja sen navetan pihapiirissä.

  Kierrokselle mahtuu mukaan max. 20 hlö.

  Kuva: Dora Hietavirta

Huomioithan, että alueella on eläimiä koko URF:n ajan!

Yhteistyökumppanillamme Jalotuksella on Keravan kartanon ympäristössä lampaita, kanoja ja pupuja. Liikuthan rauhallisesti eläinten lähellä ja vältät voimakasta äänenkäyttöä. Eläimiä saa katsoa, mutta aitauksiin ei saa mennä. Eläimille saa syöttää ainoastaan voikukanlehtiä ilman juuria, ei ihmisen eväitä. Huomioithan, että lampaiden peltoa rajaa sähköaita.

Cityfarmarit hoitavat Jalotuksen eläimiä, yhteisöviljelmää, Jalopeltoa sekä mehiläispesiä. Toimintaa saa seurata, kun annat työrauhan etkä koske kasveihin tai eläimiin ilman lupaa. Jalotuksen toimintaan voi tutustua päivittäisillä esittelykierroksilla.